Skip to content
Domů » Avia Letňany

Avia Letňany

  • by


Avia Letňany, jedno z klíčových průmyslových a historických center Prahy, má bohatou historii sahající až do začátku 20. století. Tento areál, původně známý jako letecká výrobní základna, se nachází v severní části Prahy a byl založen v roce 1919. Od svého vzniku hrál důležitou roli v československém leteckém průmyslu, přičemž Avia se stala jedním z nejvýznamnějších výrobců letadel v regionu.

Během let se profil Avie Letňany proměňoval. V období druhé světové války byl areál využíván nacistickým Německem pro výrobu a opravy vojenských letadel. Po válce se Avia vrátila k původní produkci, ale od 60. let se přeorientovala na výrobu nákladních automobilů.

Po roce 1989, kdy došlo k politickým změnám v Československu, začala Avia spolupracovat s mezinárodními partnery, včetně společností jako Renault a Mercedes-Benz, avšak tyto spolupráce nebyly vždy úspěšné. V roce 1995 koupila Avii jihokorejská firma Daewoo a v roce 2006 se vlastníkem stala indická automobilka Ashok Leyland. V důsledku finančních problémů v roce 2013 došlo k rozhodnutí přesunout výrobu do Indie a rozprodat české výrobní aktivity.

V roce 2016 pak areál koupila česká průmyslová skupina Czechoslovak Group a výroba byla přesunuta do průmyslové zóny v Přelouči. V současnosti se v areálu Letňany nevyrábí, ale plánuje se jeho revitalizace a přeměna na nové bytové a obchodní prostory.

V loňském roce byly zahájeny demoliční práce a největší hala ze 40. let již nestojí.