Skip to content
Domů » Zbytky ČKD ve Vysočanech I.

Zbytky ČKD ve Vysočanech I.

  • by

Na místech, kde by to již nikdo nečekal a kde se rozběhla masivní výstavba dalšího bytového komplexu KLBNV park se ještě nachází pár zbytků bývalých sléváren Českomoravské Kolben Daněk (ČKD). Jedná se o nejstarší část bývalého strojírenského gigantu.

Na fotkách jsem zachytil suterén budovy č. 100 a 140 se vstupní chodbou, kde byly umývárny a sociální zařízení. Vedlejší výstavba bytového domu se v dnešních dnech dokončuje. V dáli je pak vidět za hromadou suti pozorovatelna ze druhé světové války, která je umístěna na strojovně výtahu budovy č. 230, resp. 240, známé tako ČKD Mechanika. Tu bohužel co nevidět potká stejný osud jako předchozí stavby.

Ačkoliv byly snahy o zapsání na seznam kulturních památek a záchranu takto významné stavby z roku 1923-27, nestalo se tak. Majitel Radovan Vítek zde před několika lety pravděpodobně nechal odstranit střešní krytinu, aby se urychlila její devastace. Zajímavostí budovy je ovšem dnes již skoro neznámý sloupový systém Considérova typu s hřibovými hlavicemi, jež je použit právě v suterénu budovy a o kterém je obecně známo, že jde o nejstarší dochovaný exemplář tohoto sloupového systému na našem území.