Skip to content
Domů » Pevné vs zoom objektivy – který je ten správný?

Pevné vs zoom objektivy – který je ten správný?

  • by

Pevné objektivy: Kvalita obrazu a jednoduchost

Pevné objektivy, mají pevnou ohniskovou vzdálenost a neumožňují zoomování. Tyto objektivy nabízejí vysokou kvalitu obrazu, protože jsou navrženy pro optimální výkon při jedné ohniskové vzdálenosti. Při použití pevného objektivu je snazší dosáhnout ostřejších a čistších fotografií, protože nemají složité mechanismy pro zoomování. Pevné objektivy také často disponují lepší světelností, což umožňuje fotografovat za špatných světelných podmínek bez nutnosti zvýšit ISO. Lépe taky ostří v protisvětle.

Zoom objektivy: Flexibilita a různorodost

Zoom objektivy jsou objektivy s proměnnou ohniskovou vzdáleností, které umožňují fotografovi zvětšovat a zmenšovat úhel záběru. Tyto objektivy jsou ideální pro různorodé fotografické situace, kdy je potřeba rychle reagovat na vzdálenost objektu. Zoom objektivy nabízejí větší flexibilitu a pohodlí, protože můžete měnit záběr bez nutnosti vyměnit objektiv nebo změnit samotnou pozici. Přesto je důležité mít na paměti, že zoom objektivy mohou mít nižší kvalitu obrazu než pevné objektivy kvůli jejich složitější konstrukci.

Výhody a nevýhody pevných a zoom objektivů

Pevné objektivy nabízejí výbornou kvalitu obrazu, lepší světelnost a jednodušší konstrukci, která snižuje potenciální problémy. Jejich hlavní nevýhodou je omezená flexibilita a nutnost měnit objektivy nebo se pohybovat, aby se dosáhlo požadovaného záběru. Zoom objektivy na druhé straně nabízejí větší flexibilitu a pohodlí, ale jsou de facto více neosobní.

Já nejčastěji fotografuji s pevnými skly, protože daleko lépe tak vnímám celkovou scénu a daleko více mě zaměřim na detaily, které bych pomocí zoom objektivů lehce přehlédl.